Woningmarkt gekte

09/08/2021
|
401
woningsmarktgekte

Wanhopige woningzoekers bieden makelaars onder tafel soms duizenden euro’s aan om zodoende een woning te krijgen. Op deze manier hopen zij dat de makelaar er vervolgens voor zal zorgen dat zij het gewenste huis krijgen. Een beëdigd makelaar en taxateur in Roermond herkent dit, maar denkt dat geen enkele makelaar hier in mee zal gaan. Zij hebben immers allemaal een eed gezworen. De woningmarkt is dan niet meer leuk!

Omkoping

Een verkoopmakelaar werkt in dienst van de verkopende partij en is geacht deze partij volledig inzicht te geven in alle biedingen en voorwaarden van de potentiële kopers. De verkoper kan dan uiteindelijk zelf bepalen aan welke koper hij of zij verkoopt. Mocht een makelaar zijn ‘omgekocht’, dan kan dit tot gevolg hebben dat de verkoper niet de hoogste prijs krijgt. Omdat deze door de makelaar wordt achtergehouden.

Overbieden blijft de standaard

Overal in de provincie zien makelaars hetzelfde: zodra je een huis op de site zet, heb je binnen een paar uur al tientallen reacties en kun je bezichtigingen gaan vol plannen. Je komt woningzoekers tegen die al drie keer een bod hebben gedaan en soms met wel 30.000 tot 50.000 euro overbieden op vraagprijs. Om vervolgens alsnog met lege handen te blijven staan.

Het komt daarom ook geregeld voor dat er meer wordt betaald voor een woning dan dat die volgens de taxateur in bijvoorbeeld Roermond waard is. Als het dus zo is dat een woning voor 300.000 euro wordt verkocht, maar de taxateur uit Roermond van de financierende partij stelt dat de woning maar 270.000 euro waard is. Dan dien je al 30.000 euro extra eigen geld te hebben, want die overwaarde wordt niet gefinancierd.

Kijk verder dan alleen de keuken en badkamer

Tien procent overbieden op een woning is inmiddels vrij standaard, kopers zijn er dus van op de hoogte dat ze dieper in de buidel moeten tasten. Daarom adviseert de makelaar en taxateur in Roermond dat je als starter met beide benen op de grond moet blijven staan. Kijk ook eens naar woningen waar nog niet die mooie keuken en/of badkamer is gebouwd. Zoek vooral naar potentie in de woning. Je kunt dan iets lager kopen en vervolgens kun je kijken hoe je de woning naar eigen smaak doet verbouwen. Soms is het zelfs mogelijk om die kosten mee te financieren. Kijk vooral naar bestaande woningen de kosten van nieuwbouwwoningen zijn enorm gestegen door de hoge grondstofprijzen.

Lees ook:  Grondstofprijzen blijven structureel stijgen

Recent

De beste huismiddeltjes tegen lage bloeddruk
De mooiste plekken voor een date
Provincie investeert in woningen in Hoensbroek
Autarkie wordt steeds populairder
Het belang van een gezonde werkplek

Meer in deze categorie

Autarkie wordt steeds populairder

|

Het belang van een gezonde werkplek

|

Je tuin klaarmaken voor de lente!

|

Dit is de perfecte yoga kleding

|
,
© Copyright De Limburgse Krant 2023
hello world!