Grondstofprijzen blijven structureel stijgen

06/08/2021
|
645
grondstofprijzen

We hebben aan de benzinepomp al gemerkt dat we op sommige plaatsen de hoogste prijs ooit betalen. Het blijft echter niet alleen bij benzine, ook de industriële metaalprijzen gaan door het dak heen. Dit duidt op een sterke inflatoire druk, wat wilt zeggen dat inflatie de komende jaren de stemming op de financiële markten zal bepalen. De handelaar in oud ijzer in Sittard vertelt ons meer.

Koper

Het industriële metaal koper wordt door de handelaar in oud ijzer in Sittard genoemd als de belangrijkste graadmeter van de conjunctuur. Stijgende koperprijzen zijn namelijk doorgaans een indicatie voor economische voorspoed, dalen de koperprijzen dan is er meestal sprake van misère. Op 10 mei dit jaar kwam de koperprijs op de Londense metaalbeurs op 10.725 per ton, volgens de handelaar in oud ijzer in Sittard is dit de hoogste prijs in meer dan negen jaar.

Volgens analisten van de Bank of America dreigt er een te kort aan koper te ontstaan. Dit komt volgens hen door het economisch herstel en de enorme vraag van producenten van elektrische auto’s. Volgens de Bank of America is er nog maar een voorraad voor drie weken beschikbaar, waardoor scenario’s worden geschetst waarbij de prijs oploopt tot 13 duizend of zelfs 20 duizend dollar per ton. Dit komt volgens de handelaar in oud ijzer in Sittard ook deels doordat er steeds minder aanbod beschikbaar is. Er zijn de afgelopen jaren namelijk geen nieuwe kopermijnen geopend en de zoektocht naar nieuwe kopervoorraden is ook zo goed als stopgezet.

Olieprijs blijft stijgen

De olieprijs heeft de oude stijgende trend hervat, nadat een voorgaande koerspiek opwaarts is doorbroken. Zodoende is er een verbetering opgetreden, waardoor de olieprijs weer hogere toppen en bodems vormt.

Aluminium herstelt de stijging vanaf de onderkant

De krachtige stijgende prijs van aluminium is intact gebleven. Toppen en bodems liggen iedere keer een stuk hoger en dat duidt een grote dynamiek in de markt aan. De kansen liggen daarom in opwaartse richting. Deze stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde wijst er bij dit industriële metaal op een positieve technische conditie.

Lees ook:  Duurzaam wonen steeds populairder: 5 tips voor duurzaam wonen

Recent

Hoe maak je een perfecte feestplaylist?
Lounge-sfeer creëren met deze tips
3 manieren om thuis te ontspannen
Verkoelen in Limburg, zo doe je dat!
3 tips voor het kiezen van de juiste makelaar

Meer in deze categorie

Investeren: betekenis en uitleg

|

Mensen gaan creatiever om met geld tijdens de inflatie

|
,

De voor- en nadelen van boekhouding uitbesteden

|

Alles over Chemelot

|
© Copyright De Limburgse Krant 2023
hello world!