Verkoop nieuwbouwwoningen blijft stijgen

27/07/2021
|
958
verkoopnieuwbouw

De makelaar in Limburg zit niet stil. In de eerste helft van 2021 zijn de meeste nieuwbouwwoningen verkocht sinds 2006. Echter is het huizentekort in Nederland hier zeker nog niet mee opgelost. Het kan zelfs een verkeerd teken zijn dat er met name nieuwe appartementen werden verkocht. Dit wordt, gebaseerd op de afgegeven afbouwcertificaten, door de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers gemeld. Projectontwikkelaars verkopen normaal gesproken 2.500 tot 4.000 appartementen in een half jaar. Dit aantal is in de eerste helft van 2021 echter gestegen met 69 procent naar 7.500. De gemiddelde makelaar in Limburg heeft dus aardig wat werk moeten verzetten.

Wat is de oorzaak?

Volgens een onderzoeker ligt de oorzaak deels bij het feit, dat lokale overheden op dit moment veel inzetten op binnenstedelijke projecten. Hier is met name ruimte voor appartementen. Dit wordt niet gezien als een goede ontwikkeling, met name omdat er dan minder rijtjeshuizen gebouwd worden. Daarnaast is bouwen in de binnenstad ook nog relatief erg duur. Ondertussen bestaat al 38 procent van het nieuwbouw aanbod enkel uit appartementen, terwijl juist 80 procent van de woningzoekenden liever een woning met bijvoorbeeld een tuin willen hebben. De gemiddelde makelaar in Limburg stelt daarbij vast, dat vijftig inschrijvingen op één zogeheten grondgebonden woning absoluut niet ongebruikelijk is.

Eengezinswoningen als oplossing?

Volgens de branchevereniging zou de productie van eengezinswoningen dus fors verhoogd moeten worden, om alleen al aan de vraag te kunnen voldoen. Daardoor zal er ook een ruimere markt gecreëerd worden. De gemiddelde makelaar in Limburg zal het hier ongetwijfeld mee eens zijn. De branchevereniging benadrukt ook nog eens dat 85 procent van Nederland nog onbebouwd is. Langs steden en dorpen is er dus zeker nog genoeg ruimte om dergelijke grondgebonden woningen te realiseren. Daarnaast ligt de infrastructuur ook al klaar. Al jaren lang waarschuwen deskundigen dat er veel meer woningen moeten worden bijgebouwd. Alleen dan kan het woningtekort aangepakt worden en zullen de huizenprijzen langzaam maar zeker weer gaan dalen.

Maar niet alleen de verkoopprijzen stijgen, ook de huurprijzen stijgen nog steeds!

Lees ook:  Provincie investeert in woningen in Hoensbroek

Recent

Ontdek de prachtige natuur in Limburg
Waarom gebruiken we aanbestedingen?
Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine
Welke drankjes drinkt Limburg tijdens de carnaval?
Waarom blijven klanten terugkomen bij Limburgse bedrijven?

Meer in deze categorie

Ontdek de prachtige natuur in Limburg

|

Waarom gebruiken we aanbestedingen?

|

Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine

|

Waarom blijven klanten terugkomen bij Limburgse bedrijven?

|
© Copyright De Limburgse Krant 2024
hello world!