Dit betekent de luchtkwaliteit voor je huid

10/10/2022
|
316
luchtkwaliteit

Tegenwoordig is luchtvervuiling bijna overal. Tenzij je hoog in de alpen of op een afgelegen plek in Noord-Scandinavië woont is er een hele grote kans dat je last hebt van luchtvervuiling. De kwaliteit van de lucht heeft op meerdere manieren impact op je lichaam. Denk hierbij aan de mate waarin het mogelijk is om adem te halen, aantasting van de hart- en bloedvaten en een vermindering van de kwaliteit van je huid. Op dat laatste gaan wij in deze blog verder in. Lees dus verder als je wilt weten wat de luchtkwaliteit betekent voor je huid.

Wat is luchtvervuiling?

Het woord beschrijft het grotendeels al, het is een vervuiling van de lucht. Luchtvervuiling refereert naar alle mogelijke deeltjes of gassen die door de lucht zweven die afkomen van iets wat mensen gedaan hebben. Denk hier bij aan bijvoorbeeld de gassen en stoffen die uitgestoten worden door auto’s of fabrieken. Anderzijds kan dit ook afkomen van kleinere bronnen zoals sigaretten, vapes en zelfs scheten. Specifieke stoffen die de lucht kunnen vervuilen zijn bijvoorbeeld chloorfluorkoolstofverbindingen, koolmonoxide, zaveloxide, stikstofoxide en roet/fijnstof. Daarnaast kan ook natuurlijke luchtvervuiling plaatsvinden, denk hierbij aan bosbranden. Veel van de luchtvervuiling in Nederland komt vrij bij boerenstallen of fabrieken zoals Chemelot.

Wat doet het met je huid?

De meeste stoffen dringen niet direct door je poriën heen, maar tasten wel direct je huidoppervlakte erg aan. Het vervolgeffect hier van is dus dat je huid dusdanig aangepast is dat de stoffen die eerder niet door konden dringen nu een makkelijkere opening hebben om door je poriën heen te komen. Het is dus van essentieel belang dat je je huid goed doet onderhouden. Zo raden we aan dat je een serum voor je gezicht gebruikt om deze poriën te beschermen, er is namelijk een grote kans dat je gezicht veelal het minst bedekte gedeelte van je lichaam is. Maar naast een serum voor je gezicht kan je er ook voor kiezen om gezond te eten. Je lichaam, en daarmee dus ook je huid, verliest veel vitamine E wanneer oxidatie plaats vindt als gevolg van luchtvervuiling. Hierdoor kan het zeer bevorderend helpen wanneer je iets eet wat bomvol antioxidanten zit. Denk hierbij aan broccoli, bessen, rode wijn, noten en zongedroogde tomaten.

Als je weet dat je naar een gebied gaat waar veel luchtvervuiling is probeer dan bedenkende kleding te dragen. Een goed voorbeeld hier van is Tokyo. In deze stad zie je dat veel mensen met bijvoorbeeld mondkapjes oplopen om zo veel mogelijk fijnstof buiten de luchtwegen te houden.

Wil je ook naar andere manieren kijken om gezond te leven? Bekijk dan onze blog over gezonde restaurants in Maastricht!

Lees ook:  Festivals in Limburg

Recent

Ontdek de prachtige natuur in Limburg
Waarom gebruiken we aanbestedingen?
Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine
Welke drankjes drinkt Limburg tijdens de carnaval?
Waarom blijven klanten terugkomen bij Limburgse bedrijven?

Meer in deze categorie

Ontdek de prachtige natuur in Limburg

|

Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine

|

Natuurlijke elementen in Bohemian interieurs

|

De bekendste influencers in Limburg: dit zijn ze

|
© Copyright De Limburgse Krant 2024
hello world!