Dit kan je hond oplopen tijdens het wandelen

11/04/2023
|
285
wandelen

Wandelen met je hond is goed om actief te blijven en het is een manier om quality time met elkaar door te brengen. Tijdens het wandelen zijn er zijn wel een aantal dingen waarop je moet letten. Je hond kan namelijk verschillende dingen oplopen tijdens het wandelen in de zomer en in de winter. Wat zijn deze dingen en hoe kun je je hond beschermen? Dat ga je in deze blog lezen!

Wandelen in de sneeuw

Met je hond de sneeuw in klinkt super leuk, maar let op dat strooizout giftig is voor dieren. Je denkt er misschien niet zo snel over na, maar in de wintermaanden ligt er vaak strooizout op de weg en op de stoep. Honden krijgen dit binnen door na een wandeling aan hun poten te likken, waar het strooizout aan zit. Een aantal milligram strooizout kan voor een hond en kat al dodelijk zijn. Hoe kleiner de hond is, hoe minder hij binnen hoeft te krijgen om eraan te sterven. Let dus goed op tijdens je winterwandeling met de hond!

Teken bij hond

Ga je wandelen tussen april en september? Dan is de kans groot dat je hond één of meerde teken oploopt. Controleer na een wandeling het hoofd van de hond, de nek en de poten op eventuele teken. Voel je een bobbeltje ergens op de huid van je hond, wat je niet weg kunt vegen, dan is dit waarschijnlijk een teek. Teken leven in struiken en hoog gras, dus probeer dit tijdens je wandeling te vermijden. Zelf kun je ook teken oplopen, dus let goed op! Teken bevatten namelijk ziektes die ze overdragen op dieren en mensen. Zie je een teek bij de hond of bij jezelf? Probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen. Kijk uit, wanneer je gaat sporten in de natuur (waar je hier meer over leest), kan jij ook teken op lopen!

Zonnesteek hond

Honden hebben het veel sneller warm dan mensen. Ga dus absoluut niet midden op de dag lopen tijdens een hittegolf. Honden kunnen namelijk net zoals mensen een zonnesteek krijgen. Probeer je hond tijdens een paar warme dagen rustig te houden. Zorg voor voldoende schaduw en koel water. Wil je de hond uitlaten? Ga dan op het koelste moment van de dag, en het liefst als de zon niet meer schijnt. Houdt je hond goed in de gaten op symptomen van een zonnesteek, dat zijn extreem hijgen, overgeven, verslappen en verkleuren van de slijmvliezen. Gedraagt jouw hond zich abnormaal tijdens een hittegolf? Twijfel dan niet om contact op te nemen met de huisdierendokter, een hond kan namelijk overlijden aan een zonnesteek.

wandelen

Bijensteek hond

Tijdens het wandelen in de zomer vliegen er van allerlei insecten door de lucht. Het kan wel eens zo zijn dat je hond wil happen op een bij of wesp. Pas dan op! Een bijen- of wespensteek kan zorgen voor pijn en irritatie bij de hond. Als je hond meerdere keren is gestoken zul je meteen naar de dierenarts moeten, want het is erg gevaarlijk. Het kan zijn dat je hond allergisch is voor het gif van het insect, en daardoor een hevige reactie krijgt op de steken.

Lees ook:  Dit betekent de luchtkwaliteit voor je huid

Infectie na zwemmen

Zie je een leuk meertje tijdens je wandeling met de hond? Let dan op voor de Leptospira-bacterie. Deze bacterie komt in het water door ratten- en muizenurine en kan de hond ziek maken. Ook mensen kunnen ziek worden van deze bacterie. Honden en mensen kunnen besmet raken door deze bacterie door de mond, de ogen of eventuele wondjes. Ga dus niet zomaar in onbekend water zwemmen met je hond.

Op zoek naar leuke plekken om te gaan wandelen? Zuid-Limburg is perfect voor een mooie wandeling met je hond. In deze blog lees je over twee verschillende wandelroutes met een prachtig uitzicht.

Recent

De mooiste evenementenlocaties in Limburg
Ontdek de prachtige natuur in Limburg
Waarom gebruiken we aanbestedingen?
Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine
Welke drankjes drinkt Limburg tijdens de carnaval?

Meer in deze categorie

Ontdek de prachtige natuur in Limburg

|

Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine

|

Natuurlijke elementen in Bohemian interieurs

|

De bekendste influencers in Limburg: dit zijn ze

|
© Copyright De Limburgse Krant 2024
hello world!