Huurprijzen binnen de vrije sector stijgen verder

01/08/2021
|
958
huurprijzenvrijesector

Wegens de aanhoudende krapte op de woningmarkt stijgen de huurprijzen voor rijtjeshuizen en appartementen binnen de vrije sector verder. Vastgoedbeheer heeft dit in de afgelopen drie maanden vastgesteld en makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland hebben dit berekend. Er zijn echter wel verschillen te zien per regio, want binnen enkele gemeenten stabiliseerden juist de prijzen. Ook liep de huurprijs van bestaande bouw minder hard op dan van nieuwbouw.

Hoogte van de stijging binnen vastgoedbeheer

Betreffende woonhuizen stegen de prijzen gemiddeld met ruim vijf procent ten opzichte van dezelfde periode afgelopen jaar. Vastgoedbeheer laat nieuwe huurders daar nu maandelijks 10,12 euro per vierkante meter. Met betrekking tot appartementen telt de toename ruim zes procent en laat vastgoedbeheer nieuwe huurders 14,80 euro per vierkante meter betalen.

Wat gebeurt er in de vrije sector?

Binnen de vrije sector, een cruciaal deel van de woningmarkt volgens meerdere brancheorganisaties, kwam na ruim anderhalf jaar een eind aan de stijging van het aantal transacties. Het aantal transacties daalde landelijk zelfs met gemiddeld 14 procent, ten opzichte van het eerste kwartaal. Het aantal transacties in vergelijking tot verleden jaar ligt wel nog vijf procent hoger. Dit komt met name door het feit dat er veel minder appartementen werden verhuurd, met betrekking tot woonhuizen bleef dit stabiel.

Nieuwbouw en andere invloeden op de huurprijs

Huurders van bestaande bouw betalen een stuk minder huur dan huurders van nieuwbouw. Dit geldt ook in de stedelijke gebieden, hier stegen de huurprijzen zelfs minder hard dan in minder stedelijke gebieden. Daarnaast heeft ook de wijze waarop de woning wordt opgeleverd invloed op de hoogte van de huurprijs. Kale en enkel gestoffeerde woningen stegen over het algemeen in huurprijs, terwijl de prijs van gemeubileerde woningen gemiddeld juist stabiel bleef of zelfs nog daalde. Het merendeel van de huurwoningen wordt echter kaal opgeleverd.

Krapte op de woningmarkt als oplossing?

Om de krapte op de woningmarkt te verlichten, worden midden in Gronsveld twaalf koopappartementen voor senioren gebouwd. Deze moeten de doorstroming in de gemeente Eijsden-Margraten verbeteren. Of dit helpt om de stijging van de huurprijs tegen te gaan, is nog niet geheel duidelijk.

Naast de huurprijzen, gaan ook steeds de verkoopprijzen omhoog!

Meer blogs lezen? Lees dan inboedel veilig vervoeren tijdens een verhuizing?

Lees ook:  Het belang van persoonlijke ontwikkeling voor professioneel succes in Limburg

Recent

Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine
Welke drankjes drinkt Limburg tijdens de carnaval?
Waarom blijven klanten terugkomen bij Limburgse bedrijven?
Wat geeft de Limburger cadeau?
Natuurlijke elementen in Bohemian interieurs

Meer in deze categorie

Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine

|

Waarom blijven klanten terugkomen bij Limburgse bedrijven?

|

Natuurlijke elementen in Bohemian interieurs

|

De meest winstgevende branches op een rij

|
© Copyright De Limburgse Krant 2024
hello world!