Typisch Limburgse woningen

16/10/2022
|
330
herstoffering

Limburg is met zijn prachtige heuvellandschap een prachtige plek om te wonen. Daarnaast kun je in Limburg ook nog ontzettend veel doen. Denk hierbij aan wandelen van prachtige routes of fietsen door de verschillende dorpjes. Daarnaast wordt er ook nog ieder jaar flink carnaval gevierd. Als je door de Limburgse dorpjes loopt zie je vaak van die typische witte huizen. Maar welke typische huizen heb je in Limburg? En wat is het precies? Dat ga ik je in dit artikel vertellen.

De witte typische huizen

Deze prachtige bouwwerken werden tot in de vorige eeuw gebouwd en onderhouden door boeren. We hebben het over de witte huizen met een houten raamwerk. De bouw van deze huizen duurde ontzettend lang. Het skelet van het huis is helemaal gemaakt van hout, stenen, stro en leem. Dit was tot het jaar 1950 de normale manier waarop men in het Heuvelland huizen bouwde. Men koos in deze tijd voor deze manier en materialen omdat de materialen in de buurt te verkrijgen waren. Daarom was dit ook een goedkope optie. Ondertussen worden deze vakwerkhuizen al meer dan honderd jaar niet meer gebouwd. Ze worden wel gerenoveerd om de prachtige huizen wel intact te houden.

Wanneer je door Limburg reist kom je de vakwerken overal tegen. Maar vooral in de plaatsen Mechelen, Epen, Slenaken, Terstraten en Holset. Dit zijn dan ook de plekken waar de materialen het makkelijkste te krijgen was.

De geschiedenis van de huizen

Middeleeuwen

De geschiedenis van de vakwerk huizen is allemaal begonnen in de Middeleeuwen. In de periode 1200-1300 was er in Europa een flinke bevolkingsgroei en verstedelijking waardoor de vraag naar bouwmaterialen toenam. Er was een tekort aan natuursteen, dus werden andere manieren gezocht om te bouwen. Hierdoor koos men voor het vakwerk omdat het een directe en betaalbare toegang was om een stabiele schuur of hut te bouwen. De huizen werden voornamelijk gebouwd door boeren.

Renaissance

Vanaf de 15e eeuw werd tijdens de Renaissance de nadruk gelegd op de decoratie. Dit was ook te zien bij de vakwerkhuizen. Deze kregen ook steeds een mooier uiterlijk en dit is ook nog steeds te zien aan de Limburgse huizen.

De woningen zijn niet meer heel vaak te koop, maar als je dit nog zou zien zou ik er een poging op wagen. Kies voor een herstoffering voor je meubels zodat ze bij het huis passen!

Lees ook:  Veilig wonen in Maastricht

Recent

Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine
Welke drankjes drinkt Limburg tijdens de carnaval?
Waarom blijven klanten terugkomen bij Limburgse bedrijven?
Wat geeft de Limburger cadeau?
Natuurlijke elementen in Bohemian interieurs

Meer in deze categorie

Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine

|

Natuurlijke elementen in Bohemian interieurs

|

De bekendste influencers in Limburg: dit zijn ze

|

Hoe maak je een perfecte feestplaylist?

|
,
© Copyright De Limburgse Krant 2024
hello world!