Alles over carnaval: dé feestdagen van Limburg

23/09/2022
|
297
aluminium vlaggenmast

Van oorsprong is Carnaval een katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. In alle waarschijnlijkheid vindt carnaval zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië waarbij de gemaskerde ballen ontzettend veel toeschouwers trokken. Vanuit Italië waaide het over naar de andere gebieden in Europa.

Carnavale

Het is dan ook niet raar dat de meeste vieringen plaatsvonden in de steden van Italië. Het carnavale in Venetië begon met allerlei optochten en gemaskerde ballen waarbij de hele stad meedeed.

Het is dan ook wel leuk om te zien dat ze tegenwoordig nog in bijna ieder dorp optochten hebben. Hier zie je prachtige praalwagens met verklede mensen eromheen. Zelf vind ik dat een van de mooiste aspecten van het carnaval vieren. Je ziet echt de moeite die de mensen erin hebben gestoken.

De optochten en gemaskerde ballen sloegen al snel over naar de buurlanden Frankrijk en Spanje. Het feest vond ieder jaar net voor de vastentijd plaats. De naam komt in alle waarschijnlijkheid uit de Latijnse uitdrukking carne vale wat vlees betekend.

Tradities binnen het carnaval

Overal waar carnaval werd gevierd, deden ze dat op hun eigen manier. Er ontstonden dus carnaval tradities. Dit zie je ook in Nederland. Er is echt een duidelijk verschil tussen het bourgondische carnaval in Noord-Brabant en het carnaval in Limburg. In Noord-Brabant vieren ze voornamelijk carnaval in cafés en zalen, terwijl de Limburgers carnaval veel meer buiten vieren. Het begint in Limburg dan ook al met de 11de van de 11de. Dit werd voorheen altijd op het Vrijthof in Maastricht gevierd. Hier stond dan een groot podium waar veel carnavalsartiesten op kwamen treden. Nu is het feest verplaatst naar Roermond. Verder kennen de Brabanders de traditie om de naam van hun stad of dorp aan te passen tijdens het carnavalsfeest. In Limburg doen de meeste plaatsen dat weer niet. Ook zijn er genoeg overeenkomsten te noemen tussen de twee varianten. Zo staat in beide provincies muziek, optochten en verkleedpartijen centraal.

Steeds minder carnaval

De mensen die al zeker tien jaar carnaval vieren, zullen dan ook wel hebben gemerkt dat het feest steeds minder aanhang krijgt. Zelf heb ik dit heel erg gemerkt tijdens de optochten en de feestjes in de avond. Het is echt een stuk minder druk dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Veel mensen zijn een beetje uitgekeken geraakt op het carnavalsfeest en de jongeren doen het voornamelijk om veel te drinken. Daarnaast zie je ook dat er steeds meer Nederlanders kiezen voor een skivakantie. Lekker een weekje in de vakantie gaan skiën door de bergen van Oostenrijk. Zelf vind ik dit ontzettend jammer om te zien, maar zo blijven wel alleen maar de liefhebbers van het eeuwenoude feest over. Heb je ook minder mensen om rekening mee te houden als je een feestplaylist wilt opstellen voor een leuk carnavalsfeestje!

Het duurt nog maar anderhalve maand totdat het de 11de van de 11de is. Hang de aluminium vlaggenmast maar alvast weer aan de muur, want het gaat weer beginnen!

Vond je dit artikel nu leuk? Lees dan ook dit artikel over typisch Limburgse huizen of over de prachtige wandelroutes in Limburg!

Lees ook:  5 tips voor een gezellig en warm interieur

Recent

Ontdek de prachtige natuur in Limburg
Waarom gebruiken we aanbestedingen?
Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine
Welke drankjes drinkt Limburg tijdens de carnaval?
Waarom blijven klanten terugkomen bij Limburgse bedrijven?

Meer in deze categorie

Welke drankjes drinkt Limburg tijdens de carnaval?

|

Wat geeft de Limburger cadeau?

|

Tips om je kleine woonruimte groter te laten lijken

|

Wat is er te doen in Noord-Limburg?

|
© Copyright De Limburgse Krant 2024
hello world!