Duurzaam wonen steeds populairder: 5 tips voor duurzaam wonen

22/08/2022
|
622
duurzaam wonen

We kunnen er niet meer omheen dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen aan een duurzamer bestaan. Duurzaam wonen is daar een belangrijk onderdeel van. In deze blog vind je praktische tips en ideeën om je leefruimte groener te maken!

Dubbel glas

Overweeg ramen te vervangen om de energie-efficiëntie te verbeteren

Als het tochtige glas in je huis meer dan 15 jaar oud is, is het tijd om een raamvervanging te overwegen om de thermische prestaties van je huis te verbeteren. Alle moderne ramen met een A-label zijn voorzien van dubbele of driedubbele beglazing voor een aanzienlijke verbetering van de energie-efficiëntie en voor extra comfort. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter uw venster presteert als isolator.

Vermijd onnodig veel spotjes en lampjes

Ze zijn populair in keukens en badkamers, maar zelfs als je energiezuinige spaarlampen gebruikt, maakt het grote aantal dat je er nodig hebt ze eigenlijk een minder milieuvriendelijke optie. Wat je beter zou kunnen doen is inventariseren waar je écht licht en lampjes nodig hebt en waar dat eigenlijk overbodig is. Je kunt ook dimlichten gebruiken zodat je én de sfeer in de ruimte kunt veranderen én energie zuiniger je licht gebruiken.

Verwerkt je afval op een duurzame manier!

Dit is echt een superbelangrijke stap in het proces! Gloeilampen zijn geen restafval en zijn  zelfs gevaarlijk huishoudelijk afval dat op een goede manier verwerkt dient te worden. Elke Nederlandse gemeente heeft een afvalplan. Door je aan dit afvalplan te houden, verwerkt je meestal al op een enorm duurzame manier je afval. Je kunt je huis isoleren, zonnepanelen kopen en koud douchen, maar vergeet niet dat als je vervolgens je afval niet goed scheid, je mogelijk afvalstoffen of zelfs giftige stoffen in het milieu brengt.

Maak je daken groener

Dit is een grotere investering en er zijn verschillende opties beschikbaar. Je zou het zelf kunnen, maar dan moet je wel weten wat je doet. Gerecyclede tegels zijn de meest milieuvriendelijke optie voor dakbedekking. Tegenwoordig zijn er lichtgekleurde klei tegels die de voordelen van een koel daksysteem te bieden. De meeste dakspanen die vandaag worden verkocht, zijn gemaakt van gerecycleerde inhoud zoals plastic, houtvezel en rubber. Het dak lijkt op gerecycleerde leisteen en ceder dakspanen. Gerecycleerde dakspanen zijn het groenste dakbedekking product. Gerecycleerde daken zijn heel betaalbaar en zijn een perfect alternatief voor diegenen die zich geen dure leien daken kunnen veroorloven. Praat met een professional voordat je een beslissing neemt!

Neem zonnepanelen

Niet alleen kun je gebruik maken van het daglicht door je gordijnen open te doen en natuurlijk licht binnen te laten. Je kunt ook gebruik maken van het zonlicht door zonnepanelen te installeren op je dak. Duurzaam energie opwekken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voordelig. Zeker op de lange termijn. Ook worden zonnepanelen steeds goedkoper! Dat komt omdat de markt groeit en omdat er meer aanbieders komen. Tegenwoordig heb je zonnepanelen van LG en zonnepanelen van Longi. Zo zie je dat er ook grote merken zijn die investeren in deze markt.

Lees ook:  Zo geef jij je tuin een upgrade!

Recent

Maastricht, het romantische hart van Limburg
De jeugd spreekt steeds meer Limburgs
De mooiste evenementenlocaties in Limburg
Ontdek de prachtige natuur in Limburg
Waarom gebruiken we aanbestedingen?

Meer in deze categorie

Ontdek de prachtige natuur in Limburg

|

Waarom gebruiken we aanbestedingen?

|

Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine

|

Waarom blijven klanten terugkomen bij Limburgse bedrijven?

|
© Copyright De Limburgse Krant 2024
hello world!