Anonieme misdaad meldingen gestegen in Limburg

06/09/2022
|
295
Anoniem bericht sturen

In het afgelopen jaar zijn er meer anonieme meldingen gedaan bij de politie. Dit aantal is fors gestegen ten opzichte van de jaren daarvoor. Dit komt voornamelijk door het feit dat mensen vaker thuis waren door corona of hierdoor vaker thuis zijn gaan werken. Mensen zagen steeds vaker dingen gebeuren waarvan ze dachten dat dit niet helemaal pluis was en maakte hier een melding van. Hier speelt de activiteit van criminelen ook een rol, deze waren ook een stuk actiever. Cybercriminelen hadden een grote opmars gemaakt omdat de meeste mensen thuis achter de computer zaten te werken.

Waarom een anonieme melding maken

Tegenwoordig is bijna alles mogelijk om anoniem te doen. Zo kun je mensen een anoniem bericht sturen, bellen, mailen en anoniem meldingen doen bij verschillende instanties, zo ook bij de politie. Een anonieme melding maken is veilig, je hoeft geen contact informatie achter te laten. Je laat ze weten waar de melding over gaat en de plaats waar het gebeurd, meer hoef je niet te doen. Mensen vinden anoniem een melding doen van een misdrijf ook een stuk veiliger. Misschien hacken criminelen de databank van de politie en er komt naar buiten dat jij ooit een melding over hun hebt gedaan. In de meeste gevallen is dit niet iets waar je over na hoeft te denken, maar vooral bij grotere criminelen kan dit wel een rol spelen.

Soort meldingen

Veruit de meeste anonieme meldingen in Limburg gingen over softdrugs, hier werden 1265 meldingen over gedaan. Meldingen over geweld stegen het hardst, een stijging van wel 70%, naar 139 meldingen. Verder werden er veel meldingen gedaan over harddrugs (741), financiële delicten (106) en diefstal (83). Door deze anonieme tips werden 173 aanhoudingen verricht en verschillende invallen gedaan. Bij deze invallen zijn onder andere 71.000 hennepplanten. 69 vuurwapens en 20 steekwapens in beslag genomen.

Koploper

Limburg is de provincie waar de meeste anonieme meldingen zijn gedaan in het afgelopen jaar. Per 10.000 inwoners werden er 21 meldingen gedaan, het landelijk gemiddelde lag op 15 meldingen per 10.000 inwoners. De reden waarom er in Limburg meer anonieme meldingen worden gedaan dan in andere delen van het land licht aan de inwoners. Veel inwoners in Limburg zijn al op leeftijd en hebben geen zin om mee te werken met de politie, dit kost te veel tijd en energie. Hierdoor doen ze liever een anonieme melding zodat de politie op de hoogte is van de situatie, maar zij verder niet hiermee te maken hebben.

Wat leuk dat je onze blog hebt gelezen! Meer over Limburg lezen? Bekijk dan ook waarom Limburg als ontzettend gastvrij wordt beschouwd.

Lees ook:  Zo kom je de hete zomers door

Recent

De mooiste evenementenlocaties in Limburg
Ontdek de prachtige natuur in Limburg
Waarom gebruiken we aanbestedingen?
Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine
Welke drankjes drinkt Limburg tijdens de carnaval?

Meer in deze categorie

De mooiste evenementenlocaties in Limburg

|

Welke drankjes drinkt Limburg tijdens de carnaval?

|

Wat geeft de Limburger cadeau?

|

Tips om je kleine woonruimte groter te laten lijken

|
© Copyright De Limburgse Krant 2024
hello world!