Anonieme misdaad meldingen gestegen in Limburg

06/09/2022
|
27
Anoniem bericht sturen

In het afgelopen jaar zijn er meer anonieme meldingen gedaan bij de politie. Dit aantal is fors gestegen ten opzichte van de jaren daarvoor. Dit komt voornamelijk door het feit dat mensen vaker thuis waren door corona of hierdoor vaker thuis zijn gaan werken. Mensen zagen steeds vaker dingen gebeuren waarvan ze dachten dat dit niet helemaal pluis was en maakte hier een melding van. Hier speelt de activiteit van criminelen ook een rol, deze waren ook een stuk actiever. Cybercriminelen hadden een grote opmars gemaakt omdat de meeste mensen thuis achter de computer zaten te werken.

Waarom een anonieme melding maken

Tegenwoordig is bijna alles mogelijk om anoniem te doen. Zo kun je mensen een anoniem bericht sturen, bellen, mailen en anoniem meldingen doen bij verschillende instanties, zo ook bij de politie. Een anonieme melding maken is veilig, je hoeft geen contact informatie achter te laten. Je laat ze weten waar de melding over gaat en de plaats waar het gebeurd, meer hoef je niet te doen. Mensen vinden anoniem een melding doen van een misdrijf ook een stuk veiliger. Misschien hacken criminelen de databank van de politie en er komt naar buiten dat jij ooit een melding over hun hebt gedaan. In de meeste gevallen is dit niet iets waar je over na hoeft te denken, maar vooral bij grotere criminelen kan dit wel een rol spelen.

Soort meldingen

Veruit de meeste anonieme meldingen in Limburg gingen over softdrugs, hier werden 1265 meldingen over gedaan. Meldingen over geweld stegen het hardst, een stijging van wel 70%, naar 139 meldingen. Verder werden er veel meldingen gedaan over harddrugs (741), financiële delicten (106) en diefstal (83). Door deze anonieme tips werden 173 aanhoudingen verricht en verschillende invallen gedaan. Bij deze invallen zijn onder andere 71.000 hennepplanten. 69 vuurwapens en 20 steekwapens in beslag genomen.

Koploper

Limburg is de provincie waar de meeste anonieme meldingen zijn gedaan in het afgelopen jaar. Per 10.000 inwoners werden er 21 meldingen gedaan, het landelijk gemiddelde lag op 15 meldingen per 10.000 inwoners. De reden waarom er in Limburg meer anonieme meldingen worden gedaan dan in andere delen van het land licht aan de inwoners. Veel inwoners in Limburg zijn al op leeftijd en hebben geen zin om mee te werken met de politie, dit kost te veel tijd en energie. Hierdoor doen ze liever een anonieme melding zodat de politie op de hoogte is van de situatie, maar zij verder niet hiermee te maken hebben.

Lees ook:  Babygeboorte in Limburg

Recent

Alles over carnaval: dé feestdagen van Limburg
Alles over Chemelot
Wat is het keurmerk Veilig Ondernemen?
Gezonde restaurants in Maastricht
Babygeboorte in Limburg

Meer in deze categorie

Alles over carnaval: dé feestdagen van Limburg

|

Babygeboorte in Limburg

|

4 tips om een grote woonkamer in te richten

|
,

De beste Chinese restaurants in Limburg

|
© Copyright De Limburgse Krant 2022
hello world!