Veilig werken: zo doe je dat

17/12/2022
|
37
Veilig werken

Het kan best voorkomen dat er een ongelukje gebeurt op het werk. Het is ontzettend belangrijk om je werk zo veilig mogelijk te doen. Maar hoe doe je dit en wat kun je doen om ongelukken te voorkomen? Weet je überhaupt wat je moet doen op het moment dat je werkgever niet zorgt voor een goede veiligheid. Veilig werken: zo doe je dat!

Veilig en gezond werken

Op een veilige manier werken, doe je niet alleen. Dit doe je samen. Je werkgever heeft als taak om ongelukken op de werkvloer te voorkomen. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de veiligheid van je collega’s en jou. Wel is het belangrijk om altijd op een veilige manier te werken en je aan de regels te houden. Weet daarnaast ook met welke gevaren je te maken hebt. Als je dit allemaal doet, kom je veilig thuis!

Wat moet een werkgever doen?

Een werkgever moet ervoor zorgen dat jij altijd je werk op een gezonde en veilige manier uit kunt oefenen. Hij moet bijvoorbeeld weten wat de gevaren op de werkvloer zijn en welke maatregelen hij hiervoor moet nemen. Daarnaast mag je er ook wel vanuit gaan dat de werkgever de nodige bescherming biedt zodat jij alles veilig kan doen. Dit doet hij bijvoorbeeld door:

  • Te zorgen voor beschermende middelen die veilig en goedgekeurd zijn.
  • Apparaten, materiaal en machines die onveilig zijn of niet meer goed werken dienen op tijd vervangen te worden om de veiligheid te waarborgen.
  • Uitleg te geven over de stoffen, machines en apparaten zodat er veilig mee gewerkt kan worden. Denk hierbij ook aan veiligheidsinformatiebladen.
  • Je op de hoogte te houden van de bestaande maatregelen en regels.

Doe het zelf

Je kunt ook een bijdrage leveren aan de veiligheid op de werkplek. Denk eens goed na over de mogelijke gevaren en bespreek dit met je werkgever. Waar zou het eventueel mis kunnen gaan? Zorg er daarnaast altijd voor dat je de veiligheidsregels kent.

Veilig werken: zo doe je dat. Je weet nu hoe je het doet en wat je werkgever dient te doen. Probeer het altijd zo veilig mogelijk te houden. Vond je dit interessant? Lees dan ook over de grote schoonmaak op Limburgse kantoren en wat je kunt doen als je niet kunt slapen.

Lees ook:  5 tips voor een gezellig en warm interieur

Recent

Dit is de perfecte yoga kleding
Festivals in Limburg
Met de camera op pad in Limburg
Bijzondere monumenten in Limburg
De mooiste auto routes in Zuid-Limburg

Meer in deze categorie

Festivals in Limburg

|
,

Bijzondere monumenten in Limburg

|

De mooiste auto routes in Zuid-Limburg

|

Zo kom je de hete zomers door

|
© Copyright De Limburgse Krant 2023
hello world!