Het belang van een gezonde werkplek

15/02/2023
|
253
gezonde werkplek

Tegenwoordig is de AOW-leeftijd verhoogd naar 67 jaar, wat hoogstwaarschijnlijk met de jaren verder zal stijgen. De AOW-leeftijd wordt weliswaar gekoppeld aan onze levensverwachting, waaruit we kunnen concluderen dat we gezonder leven en langer leven dan voorheen. Toch betekent dit ook dat we wat jaartjes langer moeten werken voordat we kunnen genieten van ons pensioen. Die periode die gewerkt moet worden, is idealiter onder gezellige en gezonde werkomstandigheden. Zowel voor de werkgever als de werknemer is het voordeliger om in een gezonde werkplek te werk te gaan. In deze blog lees je meer over het belang van een gezonde werkplek.

Belang van een gezonde werkplek

Het liefst zijn we allemaal gezond en beperken we onze gezondheidsklachten zo veel mogelijk. Daarnaast prefereren we een veilige werkplek om ongevallen te voorkomen. Wanneer je werkt in een gezonde werkplek, wordt de efficiëntie bevorderd, maar ook de kans op verzuim geminimaliseerd. Zodoende zijn er verschillende wetten en regels waar een onderneming aan moet voldoen. De werkgever is namelijk hoofd aansprakelijk voor een gezonde en veilige werkplek. Essentieel is een veilige inrichting, maar ook het gebruiken van de juiste materialen en producten.

Wanneer de werknemers merken dat de regels worden gehandhaafd, zullen ook zich meer gaan inzetten en zelfs proactief te werk gaan ten behoeve van het bedrijf, maar ook hun eigen ontwikkeling.

Leestip: hoe krijg je verkoeling in het zonnige Limburg?

Hoe creëer je een gezonde werkplek?

Wellicht is er al een basis, maar ben je toch op zoek naar andere tips voor een gezonde werkplek. Factoren die bijdrage aan een gezonde werkplek zijn:

  • Gezond eten bieden: voorzie de kantine van gezond eten en drinken. Kies liever voor producten met meer voedingswaren zoals fruit, groente en nootjes, in plaats van chips en frikandellen. Ook kan de Cola en Fanta vervangen worden door caloriearme drankjes.
  • In beweging blijven: vooral bij kantoorwerkzaamheden is het van belang dat werknemers in beweging blijven. Geef ze de optie om te kunnen staan tijdens werk, maar ook een blokje om te lopen. Organiseer ook regelmatig een activiteit met het hele team om het te stimuleren. Denk hierbij aan wandelen, padellen of voetballen. Je kan het zo gek maken als je maar wilt.
  • Ventileren: doordat je constant met een groep in een ruimte zit, kan het zijn dat de lucht van slechte kwaliteit is. Vooral in de winter wanneer de ramen minder vaak open worden gezet. Kies voor een ventilatiesysteem, of zet de ramen vaker open (ook in de winter, al is het voor 5 minuten een paar keer per dag!). Daarnaast kan je leuke luchtzuiverende planten plaatsen in het interieur.

Kwalitatieve producten: zorg dat de werkplek is voorzien van duurzame en kwaliteit producten. Een goede inrichting is cruciaal voor een efficiënt proces. Zorg voor verstelbare stoelen en bureaus, maar ook de juiste verlichting. Voor uitstekende werkplekinrichting moet je hier zijn!

Lees ook tips voor een veilige werkomgeving!

Lees ook:  Groen zijn, wat is dat nou?

Recent

Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine
Welke drankjes drinkt Limburg tijdens de carnaval?
Waarom blijven klanten terugkomen bij Limburgse bedrijven?
Wat geeft de Limburger cadeau?
Natuurlijke elementen in Bohemian interieurs

Meer in deze categorie

Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine

|

Natuurlijke elementen in Bohemian interieurs

|

De bekendste influencers in Limburg: dit zijn ze

|

Hoe maak je een perfecte feestplaylist?

|
,
© Copyright De Limburgse Krant 2024
hello world!