Veilig wonen in Maastricht

26/10/2022
|
513
Maastricht

Maastricht is een stad geliefd door vele. Echter heeft ook Maastricht zoals veel ander grote steden zo haar wijken waar je twee keer over na moet denken voordat je er een huis koopt.
In dit artikel gaan wij verder in op de algemene veiligheid van Maastricht, de veiligste wijken en geven we informatie over wat Maastricht al doet om haar stad veilig te houden voor bewoners en toeristen.

Wat is de status van de algemene veiligheid in de stad Maastricht

In 2019 is een groot onderzoek gedaan naar de veiligheid in de stad Maastricht en hoe veilig burgers zich er voelen. Zo zien we dat er in vergelijking met twee jaar ervoor een stijging is in leefbaarheid van de woonbuurten en zijn bewoners meer tevreden over het functioneren van de gemeente als het aankomt op betrekken van de leefbaarheid. In 2017 ervaarde nog 51% van de inwoners veel overlast van meerdere zaken en in 34% van het verkeer. Beide percentages zijn de afgelopen jaren flink gezakt.
Daarnaast is uit de cijfers te zien dat minder bewoners zich onveilig voelen in hun buurt en durven ze in de avond vaker de deur open te doen, ook is er minder sprake van respectloos gedrag op straat.
Deze daling van percentages  komt mede doordat de gemeente Maastricht zich de afgelopen jaren goed heeft ingezet op het veiliger maken van de stad.

Wat zijn de veiligste wijken

Er zijn een aantal wijken binnen Maastricht die een beter gemiddelde veiligheidsscore hebben dan de andere. Dit zijn;

Villapark, Biesland, Jekerdal en Sint Pieter

In deze wijken voelt maar 16% zich soms onveilig in de buurt. Daarnaast is er op bijna geen enkel terrein een negatieve of positieve ontwikkeling geweest op de cijfers van 2 jaar terug. Vooral Jekerdal scoort erg hoog op het gebied van veiligheid, hier komt het bijna nooit voor dat een bewoner zich niet veilig voelt.

Beatrixhaven, Itteren en Borgharen

In deze dorpen is een stabiel beeld te zien als je kijkt naar leefbaarheid en veiligheid. De dorpen scoren gemiddeld vele malen hoger dan de rest van de gemeente

Oud Caberg

In oud Caberg is er net als in Borgharen, Itteren en de Beatrixhaven bijna tot geen criminaliteit. De leefbaarheid en sociale aspecten scoren hoger dan het gemiddelde van de rest van de gemeente Maastricht.

Wat doet gemeente Maastricht om de stad veilig te houden

De gemeente Maastricht onderneemt meerdere zaken als het gaat om de stad zowel veilig als duurzaam te houden. Zo maken ze ook gebruik van de 5s methode. De 5s methode ofwel 5s lean methode is een manier waarmee een omgeving beter georganiseerd kan worden. Het is een systematische manier van visueel management die ervoor zorgt dat veiligheid en duurzaamheid gemaximaliseerd wordt en er winst wordt geboekt. Verspilling wordt hierbij tegengegaan en overzicht wordt gecreëerd.
Bij de 5s methode implementeren hoort een duidelijke structuur, namelijk; observatie, analyseren en het samenwerking aan de oplossingen.   

Wil je tips hoe je het beste kunt besparen op energiekosten? Lees dan deze blog!

Lees ook:  Groen zijn, wat is dat nou?

Recent

Ontdek de prachtige natuur in Limburg
Waarom gebruiken we aanbestedingen?
Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine
Welke drankjes drinkt Limburg tijdens de carnaval?
Waarom blijven klanten terugkomen bij Limburgse bedrijven?

Meer in deze categorie

Ontdek de prachtige natuur in Limburg

|

Invloed van weeromstandigheden op je skincare routine

|

Natuurlijke elementen in Bohemian interieurs

|

De bekendste influencers in Limburg: dit zijn ze

|
© Copyright De Limburgse Krant 2024
hello world!